Algemene Informatie / Nieuws

H.265 bespaart meer bandbreedte (2012-08-20)


Er komt volgend jaar een nieuwe techniek die de helft van de nu gebruikte bandbreedte beelden in dezelfde kwaliteit kan weergeven. H.265 wordt de verbeterde versie van het huidige H.264.

  

H.265 wordt de nieuwe video-compressie standaard die nu ontwikkeld wordt en medio 2013 in gebruik wordt genomen. Omdat er voor dezelfde beeldkwaliteit minder bandbreedte gebruikt hoeft te worden is de nieuwe techniek vooral interessant voor aanbieders van video- en beelddiensten interessant. Men kan hierdoor geld besparen of beelden in een nog betere beeldkwaliteit gaan aanbieden.

Nieuwe apparatuur
Ook voor tv-aanbieders gaat H.265 in de toekomst een belangrijke rol spelen. Door minder bandbreedte voor de huidige tv-zenders te gebruiken kan men meer tv-zenders gaan aanbieden. Verder in de toekomst is H.265 een manier om via kabel, satelliet en glasvezel tv-zenders in Ultra HDTV (UHDTV) te gaan aanbieden. Hierbij kunnen beelden met een beeldresolutie tot 7680 x 4320 pixels aan de consument worden aangeboden. Nadeel van H.265 is wel dat de huidige decoders deze nieuwe technische standaard niet ondersteunen. Wil een tv-aanbieder dus H.265 gaan gebruiken dan dienen klanten nieuwe apparatuur aan te schaffen.

UPC en glasvezel hebben voordeel
Televisieaanbieders die de klanten een ontvanger in huur of bruikleen geven hebben een voordeel bij het uitrollen van H.265. In Nederland gebruiken alle aanbieders die televisie via glasvezel en DSL aanbieden voor de klant verplichte hardware. Ook kabelaar UPC doet dit. CanalDigitaal – dat televisie via de satelliet aanbiedt – gebruikt voor nieuwe klanten steeds vaker het bruikleen-model. Alle kabelaars – uitgezonderd UPC – laten de klant zelf de eigen ontvanger kopen. In deze gevallen dient bij een (gedeeltelijke) overstap naar de bandbreedte besparende H.265 techniek de klant zelf een nieuwe geschikte ontvanger te kopen. Het kan echter nog vele jaren duren voordat tv-aanbieders daadwerkelijk van H.264 naar H.265 overstappen.

Bron: TotaalTV

Zenderwijzigingen per 1 mei 2012

Met ingang van 1 mei 2012 zijn er enkele uitbreidingen en veranderingen binnen het zenderaanbod via de satelliet. We zetten ze hier even voor je op een rijtje.

VRT splitst de zender Ketnet/Canvas in twee aparte zenders
De zender Ketnet/Canvas maakt deel uit van het Familie-, het Entertainment- en het Top-pakket, en is beschikbaar in zowel standaard kwaliteit als in HD-kwaliteit. Daarnaast zijn deze zenders te ontvangen in combinatie met het HDTV-pakket. Met ingang van 1 mei splitst de VRT de zender Ketnet/Canvas op in twee aparte zenders. Dit kan gevolgen hebben voor de ontvangst van Ketnet.

Canvas
De zender Canvas blijft ongewijzigd beschikbaar als HD-zender op de bestaande satellietpositie 23,5. Daarnaast zal Canvas te zien blijven in de standaard kwaliteit op satellietpositie 19,2. Voorlopig blijft deze situatie dus onveranderd.

Ketnet
De Vlaamse jeugd- en kinderzender Ketnet wordt met ingang van 1 mei (uitsluitend nog) in MPEG-4 doorgegeven. Om Ketnet ook na 1 mei 2012 te kunnen blijven ontvangen dien je over een HD-ontvanger te beschikken.
De satellietposities ASTRA 19,2 en ASTRA 23,5 blijven voor Ketnet vooralsnog ongewijzigd.

Ketnet vind je vanaf 1 mei op positie 39 in zowel de HD- als standaard zenderlijst.

Overgangsperiode van 1 tot en met 13 mei 2012
Tijdens de overgangsperiode van dinsdag 1 tot en met zondag 13 mei blijft Ketnet ook op het oude kanaal beschikbaar, maar in een kleiner beeldformaat en met een doorverwijzing naar het nieuwe kanaal. Vanaf maandag 14 mei is Ketnet alleen nog te ontvangen op het nieuwe kanaal.

Vanaf 14 mei
Op de oude gecombineerde zender Ketnet/Canvas verandert de naam in ‘Canvas’. Op de nieuwe Ketnet zender ontvang je vanaf nu enkel Ketnet.

De definitieve splitsing van Ketnet en Canvas is dus pas vanaf 14 mei. Tot die tijd zijn de zenders dubbel te ontvangen. En heb je de tijd om je zenderlijst te vernieuwen, of om je apparatuur aan te passen.

Kijk je met een HD-ontvanger?
Kun je op dit moment Ketnet/Canvas in HD ontvangen? Dan heeft de opsplitsing van Ketnet/Canvas met ingang van 1 mei 2012 voor jou géén gevolgen. Je hoeft niets te doen en kunt gewoon blijven kijken. Beide zenders worden automatisch ingeladen.

Heb je geen gecertificeerde HD-ontvanger, lees dan de uitleg onderaan deze nieuwsbrief voor het inladen van de zenders.

Kijk je al met een HD-ontvanger naar het Familie-pakket of hoger, en ontvang je na 1 mei de nieuwe Ketnet-zender niet? Dan is het mogelijk dat je bij ons niet als HD-ready klant geregistreerd staat. Neem dan contact op met onze Klantenservice op telefoonnummer 0900 - 9323 (€ 0,15 per minuut), bereikbaar van maandag tot en met zaterdag van 9.00 tot 21.00 uur.

Kijk je met een gewone ontvanger?
Kijk je nog niet met een HD-ontvanger, dan heb je een HD-ontvanger (en DUOLNB) nodig om met ingang van 1 mei 2012 van Ketnet en Canvas HD te kunnen blijven genieten. Je ontvangt binnenkort van ons een persoonlijke aanbieding, waarmee je Ketnet en nog meer zenders in MEPG-4 kunt blijven kijken. Bovendien krijg je er dan ook tientallen populaire zenders in HD bij. Hou je brievenbus of mailbox dus goed in de gaten.


10 nieuwe Duitse HD-zenders, vrij te ontvangen via de satelliet
Met ingang van 1 mei 2012 krijg je er in een keer 10 nieuwe Duitse HD-zenders bij. Deze zenders zijn vrij te ontvangen met een HD-ontvanger en een dubbele kop.
De volgende nieuwe zenders krijg je er bij:

  • 3Sat HD
  • BR HD
  • KI.KA HD
  • NDR HD
  • PHOENIX HD
  • SWR HD
  • WDR HD
  • ZDFinfokanal HD
  • ZDF.kultur HD
  • ZDFneo HD

Heb je een HD-ontvanger die de CanalDigitaal zenderlijsten ondersteunt, dan vind je deze nieuwe zenders straks automatisch in je zenderlijst terug.

Bij de HD-zenderlijst vind je de nieuwe Duitse HD-zenders straks op de positie van de ‘oude’ Duitse zenders. In de standaard zenderlijst zullen de Duitse HD-zenders terug te vinden zijn vanaf positie 140.


ARTE HD, Das Erste HD en ZDF HD veranderen van frequentie
De 3 Duitse zenders ARTE HD, Das Erste HD en ZDF HD wisselen op 1 mei van frequentie. Heb je een gecertificeerde ontvanger, die de CanalDigitaal zenderlijsten ondersteunt, dan hoef je niets te doen. Frequentie- en transpondergegevens voor niet-gecertificeerde ontvangers volgen binnenkort.


Private Spice vervangt Daring!TV
Heb je het Entertainment- of Top-pakket? Dan ontvang je vanaf 1 mei erotiekzender Private Spice, die het huidige Daring!TV zal vervangen. In tegenstelling tot Daring!TV, dat alleen tussen 0:15 en 6.00 uur wordt doorgegeven, zendt het nieuwe Private Spice (met ingang van 15 mei) 24 uur per dag uit. Vanaf 15 mei wordt Private Spice in MPEG4 doorgegeven, wat betekent dat je een HD-ontvanger nodig hebt om naar deze zender te kunnen kijken.

Omdat Private Spice vanaf 15 mei 24 uur per dag uitzendt, raden we je aan om voor die tijd gebruik te maken van het kinderslot op je ontvanger, zodat je deze zender afschermt tegen ongewenst (mee)kijken.

Je vindt Private Spice op de oude positie van Daring! TV, op nummer 265.

Eurosport 2 vanaf 1 juli in HD
De tweede zender van Eurosport, Eurosport 2 zal vanaf 1 juli ook in HD gaan uitzenden. Eurosport 2 HD vind je vanaf 1 juli in de HD-zenderlijst op kanaal 38. Heb je een HD-ontvanger die de CanalDigitaal zenderlijsten automatisch of handmatig inlaadt, dan vind je deze nieuwe zender straks vanzelf in je zenderlijst terug. Heb je een ontvanger die de zenderlijsten niet ondersteunt, dan dien je zelf de nieuwe frequentie- en transponderpositie van Eurosport 2 HD in te voeren: ASTRA 23,5 12109.00 H 27500 3/4.

Eurosport 2 HD is te ontvangen met een HDTV-pakket.

Gecertificeerde en niet-gecertificeerde ontvangers met zenderlijst
De door CanalDigitaal gecertificeerde als ook een aantal niet-gecertificeerde ontvangers ondersteunen het automatisch vernieuwen van de zenderlijsten van CanalDigitaal. Soms dienen de zenderlijsten wel handmatig ingeladen te worden. In de handleiding van je ontvanger kan je lezen hoe je de zenderlijst handmatig inlaadt. Of kijk op de website www.ikverhuismee.tv, hier staat een uitgebreid overzicht van gecertificeerde en niet-gecertificeerde ontvangers met een handleiding hoe je zenderlijsten handmatig in kan laden.

Ontvangers zonder zenderlijst
Heb je een niet-gecertificeerde ontvanger die de zenderlijsten van CanalDigitaal niet ondersteunt? Dan dien je de frequentiegegevens van de nieuwe posities handmatig in te voeren.
Op www.ikverhuismee.tv vind je de betreffende gegevens.
In de handleiding van je ontvanger kan je lezen hoe je de zenderlijst inlaadt. Je satellietspecialist kan je ook helpen met het invoeren van de frequenties. Klik hier voor een satellietspecialist bij jou in de buurt.

Om de CanalDigitaal zenderlijst wel automatisch actueel te houden, adviseren we je om bijvoorbeeld de M7 ontvanger aan te schaffen, via een satellietspecialst bij jou in de buurt.

Bron: Canaldigitaal


 Ziggo TV App van 10 naar 12 zenders (2012-03-27)


Ziggo heeft een nieuwe versie van haar Ziggo TV app voor de iPad, iPhone en iPod gelanceerd (Versie 2.2). In deze versie is het aantal TV-zenders dat live te bekijken is, uitgebreid van 10 naar 12. Eurosport en National Geographic Channel zijn aan het pakket toegevoegd.

  

Via Ziggo TV app kunnen klanten nu op hun iPad, iPhone en iPod de volgende zenders ‘ontvangen’: Ned 1, Ned 2, Ned3, RTL4, RTL5, RTL7, RTL8, Net5, SBS6, Veronica, Eurosport en National Geographic Channel. De app is gratis, maar om live tv te kunnen kijken moet de gebruiker beschikken over internet van Ziggo en een Ziggo TV-abonnement.

Ten opzichte van de vorige versie bevat de Ziggo TV app onder andere nog de volgende wijzigingen: TV homepage is nu naar persoonlijke voorkeur in te stellen, er zijn nieuwe mogelijkheden voor social media toegevoegd (Zo kun je vanuit Live TV delen wat je nu kijkt en zien wat er over het programma getwitterd wordt.), een geïntegreerde zoekfunctie op de homepage en een verbeterde korte EPG bij het live TV-kijken.

In maart van 2011 bracht Ziggo de eerste versie van de TV app uit voor de iPad. Deze app stond geruime tijd op plaats 1 van de Beste Gratis iPad Apps hitlijst van de Appstore. In juli kwam er ondersteuning voor de iPhone bij. Versie 2.0 van de app maakte het mogelijk om live naar de 10 best bekeken Nederlandse zenders te kijken op je iPad, iPhone en iPod.

Vooralsnog kan de klant alleen in en rondom zijn eigen huis kijken of bij anderen die ook Ziggo-internet hebben. Ziggo geeft de streams door met een bandbreedte variërend van 800Kb/s tot 1,2 Mb/s.

Programmagids
Ziggo TV biedt de gebruiker een programmaoverzicht van meer dan 160 zenders. Het overzicht loopt tot maximaal een week vooruit en de zenderlijst en de volgorde van de zenders is naar eigen voorkeur aan te passen, ook op basis van televisie-abonnement. Je kunt zoeken op genre of trefwoord. Bij elk programma wordt een omschrijving verstrekt en wil je anderen op een bepaald programma attenderen, dan druk je eenvoudig op de knop ‘delen’ waarna je automatisch via e-mail of Twitter het bericht verstuurt.

Om niets te missen geeft de applicatie dagelijks een aantal kijktips en kun je als gebruiker zelf een alarm instellen voor je favoriete programma’s. Standaard heeft de TV-gids het uiterlijk van een Elektronische Programma Gids (EPG) waarbij de programma’s op tijd gesorteerd worden. De gebruiker kan er echter ook voor kiezen per zender of op genre door de gids te bladeren.

Nieuws
Televisieprogramma’s en televisiepersoonlijkheden maken of “zijn” zelf aan de lopende band nieuws. Of een programma goed of slecht bekeken wordt, een presentatrice stopt of een acteur een nieuwe rol in een soap krijgt, daar wordt druk over geschreven. Ziggo TV Gids brengt al dat nieuws dagelijks op je tablet.

Overzicht van Ziggo On Demand titels
Ziggo heeft een On Demand-catalogus van honderden actuele films, series en muziekfilms, die continu vernieuwd wordt. Met de Ziggo TV app kun je op je gemak binnen de catalogus zoeken op genre of op trefwoord. De film of serie van je keuze kun je via een interactieve ontvanger van Ziggo op je televisie bekijken.

Bron: Ziggo

Bij navraag stelde Ziggo hard te werken aan de mogelijkheid om via TV-app live tv te kijken met Android-apparaten. Een concrete datum kon nog niet genoemd worden.

  
  De app is te downloaden via de Apple app store

 Nieuwe digitale modulatie Ziggo en UPC geen probleem? (2012-03-26)


Zowel Ziggo als UPC zijn bezig met het omzetten van diverse digitale streams van een QAM64 modulatie naar een QAM 256 modulatie. De winst is bandbreedte, maar het verlies kan bij de kijker thuis voor storing zorgen.

  

Bij het omschakelen naar de QAM 256 modulatie is er sprake van ongeveer 33 procent winst aan dataruimte op 1 digitale multiplex met een bandbreedte van maximaal 8 megahertz. Die winst wordt deels verkregen doordat er minder foutcorrectie plaatsvindt. Dat maakt de signalen wel gevoeliger voor ruis ofwel in het geval van digitale tv beeldfouten die zich voordoen in de vorm van blokjes.

Storingsmeldingen uit UPC-gebied
Op diverse gebruikersfora en social media wordt melding gedaan van storingen bij gebruikers van UPC Digitale tv, bijvoorbeeld op de HD-signalen van RTL en Veronica. Dit treedt op sinds het omzetten van die streams naar 256 QAM. In vrijwel alle gevallen is een nieuw (en beter) kabeltje van hoge kwaliteit de oplossing. Voor wie toch storing blijft ondervinden, is het raadzaam om de klantenservice van UPC eerst te benaderen. UPC stelde onlangs dat het omzetten van de signalen niet gebeurt om ruimte te maken voor de aankomende zenderuitbreiding. Desondanks heeft UPC niet heel veel speelruimte meer aangezien er ook nog een analoog tv-pakket is van 32 kanalen dat veel bandbreedte bezet.

Ziggo-gebruikers storingen op CI-apparatuur
Ziggo is ook bezig om veel streams om te zetten en liet weten de gewonnen ruimte nodig te hebben voor toevoeging van een aantal HD-zenders. Ook bij Ziggo komen er na de omzetting naar QAM 256 modulatie meldingen van gebruikers die storingen ervaren en deze komen dan vooral bij gebruikers van CI+ apparatuur vandaan. Toch zou dit, net als bij UPC abonnees met CI+ apparatuur, na een reset weer moeten werken. Ziggo stelt in een reactie dat bij Ziggo-gecertificeerde CI+ apparatuur geen problemen zouden moeten optreden. Tevens valt niet uit te sluiten dat er op bepaalde frequenties toch een te zwak signaal is na omzetting naar 256QAM en ook dan is vooral goede bekabeling en connectoren van belang.

Bouwmarktversterkers funest
Versterkers van het merk bouwmarkt verergeren in veel gevallen alleen maar eventuele problemen omdat deze vooral ruis versterken en dan gaat elk signaal in QAM256 modulatie direct de mist in. Dit type versterker heeft meestal geen f-connectoren, laat staan retourkanalen en heeft een knopje waar men handmatig aan kan draaien om het signaal te versterken of te verzwakken. Wie meerdere aansluitingen in huis heeft en redelijke afstanden moet overbruggen heeft naast goede bekabeling dan ook hoge kwaliteit retour-geschikte versterkers nodig.

  
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »